Stress – Een Hormoon Verstoorder!

Stress, wie kent het niet? Kort- of langdurig, vrijwel iedereen heeft stress weleens ervaren. Nooit in spanning gezeten? Angstig geweest?

Spanning en angst zorgen ervoor dat je lichaam in een staat van alertheid komt. En daarbij krijg je een verhoogde hartslag, diepere ademhaling, een opgejaagd gevoel en het immuunsysteem dat onderdrukt wordt. Omdat de stoffen die vrijkomen bij dit proces en de lichamelijke reactie dit als gevolg van alertheid hebben…

Door stress (angst en spanning) worden de zogenaamde stresshormonen adrenaline en noradrenaline getriggerd. En die zijn nu juist verantwoordelijk voor een hogere hartslag en de diepere ademhaling. Er wordt meer zuurstof rondgepompt naar de spieren, het bloed gaat sneller stromen, en het lichaam zorgt bij voorbaat voor voldoende afkoeling door te gaan zweten.

En dan de bijnieren. Ja, ook die hebben een rolletje.
Ze zitten als kleine bolletjes op onze nieren en zijn verantwoordelijk voor het stresshormoon wat vrij komt uit de bijnierschors, namelijk: cortisol. Cortisol zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel omhoog gaat. Er komt dus meer glucose (suiker) in het bloed en zo krijg je genoeg energie om weerstand te bieden tegen stress.
Helaas onderdrukt cortisol het immuunsysteem, en het immuunsysteem is toch echt wel heel erg belangrijk bij het remmen van ontstekingen en het bevorderen van herstel.

Stress en menstruatie… red alert!
In de menstruele cyclus reageren we al anders dankzij de dan actieve hormonen. Door stress kunnen deze hormonen vreselijk verstoord worden en zullen onze menstruele klachten toenemen. Logisch dus dat wanneer je de oorzaak van de stress wegneemt ook de hormoonbalans enigszins zal herstellen.

Het klinkt simpeler als dat het waarschijnlijk in de praktijk is, maar probeer de rust te vinden waarbij je logisch kunt nadenken over de oorzaken van de stress en bedenk hoe je deze kunt wegnemen. Wanneer de factoren die stress en spanning veroorzaken zich oplossen zal ook het lichaam zich herstellen. Maar wanneer de oorzaak niet weggaat, of iemand niet in staat is om zich te herstellen, dan blijft het lichaam in een staat van stress. Stresshormonen kunnen dan op korte en lange termijn negatieve effecten hebben.

Mijn tip: begin met het veranderen van je leefstijl, dan help je je lichaam al enorm!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *