LACH: Een lach is zo vanzelfsprekend, maar wat als je depressief bent? Deel 2

Oud en Nieuw. Ik zit met mijn vingers in de oren in elkaar gedoken. De wereld vergaat, ik ga dood! Natuurlijk weet ik het wel… Het is Oud en Nieuw, het is vuurwerk, maar ik kon het niet relativeren. Ik voelde me verschrikkelijk, en zo enorm bang.

Toen ik 6 weken aan de anti-depressiva zat werd ik ‘s nachts wakker omdat mijn zoon huilde, want ik moest hem voeden. Daarna ging ik weer liggen. Ineens brak het zweet mij uit en ging mijn hart tekeer. Ik was zo verschrikkelijk bang en ik vloog uit bed. Ik wist dat mijn vader nachtdienst had, dus ik belde hem en ik dwong mezelf naar het geluid van het overgaan van de telefoon te luisteren. “Het komt goed, het komt goed” zei ik tegen mezelf. Mijn vader nam op. “PAPA! Ik krijg een hartaanval, mijn hart gaat tekeer, ik ben zo duizelig, ik ben zo bang!” Mijn vader praatte rustig met me om te relativeren, het was niet zo. “Beloof je dat” Ga ik echt niet dood? Maar wat als het nou wel gebeurt? Wat als ik nu wel gelijk heb?” Maar uiteindelijk kwam de rust en ging mijn hartslag weer omlaag. We hingen op en ik ging naar bed en viel in slaap.

‘s Ochtends werd ik wakker en ik voelde me zo vreemd en ik dacht weer na, want waardoor voel ik mij anders? Die nacht is waarschijnlijk de anti-depressiva goed gaan werken en ik was niet meer bang, alsof er een knop om was gegaan. Ik ging naar de winkel en ik had die zelfscan niet nodig. Vol trots belde ik mijn ouders “ik ben naar de winkel geweest en ik heb in de rij bij de kassa gestaan, whooo!”

Maar de angsten waren nog niet voorbij. Bij een blauwe plek dacht ik direct aan leukemie en de dood. Bij elk pijntje dacht ik aan kanker en dood gaan. Hypochondrie noemen ze dat. Dus ja, ik ben nog altijd aan de anti-depressiva. Zelfs nu heb ik nog angstaanvallen, al is het veel minder en heb ik er veel meer controle over.

Twee jaar geleden maakte ik, via de psychologe van mijn moeder, kennis met omega. Ik nam altijd al een Vegan omega omdat ik weet dat het gezond en belangrijk is, maar bij deze omega-3 kon ik mij testen op mijn vetzuurbalans en dat is interessant. Het bleek dat ik niet in balans was, dus ik ging aan de olie welke hoogwaardig is en waarvan de EPA en DHA hoog zijn. Ondertussen was ik mij hier al enorm in aan het verdiepen, want ik wilde weten wat het allemaal voor je kan doen? Ik las veel over angststoornissen en het belang van omega-3 en ik kwam er toen ook nog eens achter wat de oorzaak was van mijn postnatale depressie! Helaas zijn er nog te weinig mensen die weten hoe belangrijk omega-3 is voor de zwangere vrouw en baby.

Ondertussen neem ik nu alweer 2 jaar de olie en dit gaat op lichaamsgewicht. En echt waar, ik ben nog steeds angstig, maar dankzij deze olie niet meer zoals voorheen. Ik voel zoveel meer rust, ik kan alles meer relativeren en loslaten.

Deel 1 nog niet gelezen? Deze vind je hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *