Geef je immuunsysteem een boost!

Covid-19, we kunnen er niet meer omheen. Het is ontzettend belangrijk om ons weerbaarder te maken. Er wordt veel gezegd: draag mondkapjes, was regelmatig je handen, houd 1,5 meter afstand. Persoonlijk vind ik ook echt dat we dit moeten doen, maar wat ik zo ontzettend mis is het feit dat er niets wordt gezegd over je leefstijl. Waarom zeggen ze niet: ga gezond eten, ga sporten, neem je vitaminen. Deze 3 dingen vind ik minstens zo belangrijk om je weerbaarder te maken.

Zelfs als je ontzettend gezond eet is de kans groot dat je een tekort hebt aan voedingsstoffen.

Supplementen zijn vaak de beste oplossing om tekorten aan te vullen.

1. Tekorten door bewerkte voeding
Het grootste deel aan voeding wat in de supermarkt ligt is in de fabriek gemaakt. In veel gevallen zijn de juiste voedingsstoffen eruit gehaald (suiker, witte rijst, wit brood) en zijn er andere dingen weer aan toegevoegd.

2. Bodemverarming
Door gebruik zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen is de bodem verarmd en bevat onze voeding minder voedingsstoffen dan vroeger. Zo kun je, zelfs wanneer je zoveel mogelijk gevarieerd en onbewerkt eet, minder voedingsstoffen binnenkrijgen dan je denkt.

3. Zonlicht
Vitamine D. Deze vitamine halen we voor een klein deel uit voeding, maar de belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Door je in de zomermaanden altijd in te smeren met zonnebrandcrème maakt je lichaam nauwelijks vitamine D aan. Komt nog bij dat dat we veel binnen zitten en de zonkracht in de wintermaanden niet voldoende is om ons van de nodige vitamine D te voorzien.

* Enkele nieuwe studies laten zien dat ernstig zieke coronapatiënten vaak te lage vitamine D waarden hebben.

4. Laaggradige ontstekingen
Ja ook dit zorgt ervoor dat er tekorten ontstaan. Dit komt omdat je immuunsysteem continu geactiveerd moet zijn. Je lichaam blijft vragen om voedingsstoffen, want je lichaam wil die bacteriën, infecties en schade in het lichaam bestrijden. Een aanvulling van supplementen is noodzakelijk.

5. Slechte spijsvertering
En dan eet je gezond, je houd je overal aan en dan denk je alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar helaas gaat de spijsvertering bij veel mensen niet goed door stress.

In de darmen bevind zich ons ‘2e brein’ (enterische zenuwstelsel) en deze is verantwoordelijk voor onze spijsvertering. Door stress (wat we vaak chronisch hebben) geeft het enterische zenuwstelsel niet voldoende enzymen af om onze voeding goed te verteren en hierdoor kunnen onze voedingsstoffen niet optimaal worden opgenomen in ons lichaam.

* Een goede leefstijl is altijd belangrijk, niet alleen in tijden van griep of covid-19

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *