Selecteer een pagina

Misschien ben je al even bezig met zwanger worden maar wil het niet lukken, of wellicht hebben jij en je partner net besloten om te gaan voor een kindje, misschien heb je te maken met een postnatale depressie, wellicht heb je te kampen met een menstruele cyclus dat niet te voorspellen is.

Onderzoek heeft al meerdere malen aangetoond dat koude douches een zeer positief effect hebben op je gezondheid. In dit artikel vertel ik je meer over de voordelen van koud douchen als je graag zwanger wilt worden.

Kou is goed tegen stress
Als je al een tijdje bezig bent met zwanger worden en het wil maar niet gaan zoals je zou willen, dan krijg je stress (lees mijn artikel “stress en vruchtbaarheid”). En laat nu juist kou goed te zijn tegen stress. Kou stimuleert namelijk de afgifte van het hormoon endorfine. Endorfine is een ‘feel good drug’ en heeft een eigenschap dat stress onderdrukt door de stresshormonen direct te remmen. Daarnaast reguleert endorfine de afgifte van serotonine en dopamine. Deze hormonen hebben invloed op je stemming, geheugen, eetlust en seksuele activiteiten.

Kou verhoogt de testosteron en vruchtbaarheid bij de man
Het aantal zaadcellen neemt enorm toe. Aan de andere kant neemt het aantal zaadcellen enorm af als je geregeld een warm bad neemt

Kou kan zorgen dat je wat kilootjes kwijtraakt
Ook je gewicht heeft invloed op je vruchtbaarheid. In ons lichaam hebben we wit vet èn bruin vet. Wit vet is het gehate vet, bruin vet heeft de functie om onze lichaamstemperatuur op peil te houden en verhoogt daarmee ook de vetverbranding. Als je regelmatig koud afdoucht neemt het bruine vet toe. Hierdoor zal je ook steeds beter tegen kou kunnen. En toename van bruin vet verhoogt je stofwisseling, wat weer superfijn is als je af wilt vallen voordat je zwanger wilt worden.

Kou zorgt voor een goede doorbloeding
Koud douchen verhoogt de bloedcirculatie door meer bloed naar de organen te pompen om deze warm te houden.
Je bloedvaten vernauwen als je onder een koude douche staat. Na afloop gaan je bloedvaten weer meer open staan en komt de doorbloeding extra op gang.

Kou is goed voor de nachtrust
Slaap is de basis voor een goede gezondheid en zorgt ook voor een goede hormoonbalans.
Als je in de nacht wordt blootgesteld aan licht, zou de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukt kunnen worden, dat een belangrijke rol speelt bij het beschermen van de eicellen tegen vrije radicalen, vooral tijdens de ovulatie.


Extra
belangrijke tip: hou je mobiel uit je slaapkamer!