Selecteer een pagina

Bij early life stress heb je in je jeugd langdurige (chronische) stress gehad, waardoor de ontwikkeling van je hersenen in de weg werd gezeten.
Het betekent ook dat, als je als kind early life stress hebt meegemaakt, dit grote gevolgen kan hebben op latere leeftijd, zowel mentaal als fysiek.

Tijdens de zwangerschap en in de eerste twee jaar van je leven ontwikkelt het stressnetwerk in het kinderbrein.
Is er tijdens de zwangerschap of in de eerste twee jaar van je leven stress of onveiligheid, dan ‘programmeer’ je een stress-stand. Als kind ontwikkel je hierdoor een overlevingsstrategie die je in staat stelt om te kunnen overleven.

Heb jij een nare jeugd gehad (denk aan een scheiding, ruzie thuis, verhuizing, incest, geweld, gepest, overlijden van de ouders etc.), dan is de kans groot dat je early life stress hebt ervaren.
Maar het heeft niet per se alleen met een nare jeugd te maken. Het kon al in de buik van je moeder zijn begonnen. Misschien had je moeder stress tijdens de zwangerschap, of een tekort aan voedingsstoffen. Vroeggeboorte of een problematische bevalling kan er al voor zorgen dat je geboren wordt met early life stress.

De gevolgen van langdurige stress

Zoals je al hebt gelezen zijn de eerste twee jaar van je leven cruciaal voor de ontwikkeling van je hersenen. Dit betekent dan ook dat de early life stress gevolgen kan hebben voor de rest van je leven. En ook al is het zo dat je nu denk dat je als baby of foetus er nooit onder hebt kunnen lijden, het tegendeel is waar.

De gevolgen kunnen zijn;

Depressie (ook pre- en postnatale depressie)
Burnout
Hart- en vaatziekten
Eetstoornissen
Verslaving

Ik herken het en vermoed dat ik early life stress heb gehad! Wat nu?

Gelukkig is er wat aan te doen. Denk aan homeopathie om de trauma’s van vroeger op een milde manier te verwerken, of een orthomoleculaire KPNi therapeut.

Maar je kan natuurlijk ook bij mij terecht! Ik ben Brain Balance Coach en een ervaringsdeskundige gespecialiseerd in pre- en postnatale depressie.