Selecteer een pagina

Jullie hebben een kinderwens en helaas laat een zwangerschap lang op zich wachten.  Wellicht begin je te twijfelen aan je eigen lichaam.  Toch kun je jouw vruchtbaarheid beïnvloeden.  Daarom geef ik je de komende 5 weken elke week een tip.

Geslachtshormonen, insuline, cortisol, melatonine, groeihormoon, leptine en schildklierhormoon. Onze hormonen worden in klieren geproduceerd, zoals de schildklier, de alvleesklier (pancreas), geslachtsorganen en bijnieren.

Hormonen verplaatsen zich door het lichaam via het bloed. Hoe ze zich in het bloed verplaatsen is afhankelijk of het hormoon wateroplosbaar is of niet. De meeste hormonen zijn wateroplosbaar en kunnen dus via het bloed getransporteerd worden. Steroïden en schildklierhormoon zijn voorbeelden van niet-wateroplosbare hormonen en moeten zich aan eiwitten in het bloed binden om zich te kunnen verplaatsen.

Waardoor raken onze hormonen uit balans:

 • Stress
 • Onze voeding dat steeds verder van de natuur staat
 • Chemische stoffen
 • Minder beweging
 • Kunstlicht

Voorbeeld van hormonale disbalans;

Hormonen werken samen. Je kunt het vergelijken met een orkest dat alleen mooie muziek kan maken als alle instrumenten samen spelen. Door dit samenspel kunnen onze hormonen ons tot de leukste versie van onszelf maken. Maar als er disbalans is kunnen ze helaas ook zorgen dat we een minder mooie versie van onszelf zijn en voor (enorme) gezondheidsproblemen zorgen.

Jij leest dit nu omdat je misschien een kinderwens hebt en ondanks behandelingen wil het zwanger worden maar niet lukken. Je hebt enorme stress, want waarom wil het niet lukken? Bij stress stijgt het hormoon cortisol, en cortisol is funest is voor je hormoonbalans, denk in dit geval dan aan bijvoorbeeld je geslachtshormonen en vruchtbaarheid.

Welke klachten kan een disbalans nog meer geven;

De onderstaande lijst is een goede greep uit de meeste symptomen en aandoeningen die voor kunnen komen bij een hormonale disbalans. Het kan zijn dat jouw klacht of aandoening er niet tussen staat. Neem gerust contact met mij op om jouw persoonlijke situatie te bespreken.

 • Moeite met afvallen
 • Je bent prikkelbaar
 • Somber/neerslachtig
 • Je wordt gevoeliger voor depressie
 • Slecht slapen
 • Migraine
 • Vermoeidheid
 • Bloedsuikerdips
 • Opgeblazen gevoel
 • Obstipatie
 • Kouwelijk (vooral handen en voeten)
 • Gevoelig voor stress
 • PMS (premenstrueel syndroom), zoals opgezette borsten, vocht vasthouden, eetbuien…
 • PCOS
 • Onrustige huid of acné
 • Schildklierproblemen
 • Overgangsklachten
 • Droge huid, brekende nagels en futloos haar
 • Pijnlijke en heftige menstruaties
 • Onregelmatige menstruatie
 • Laag libido
 • Bloeddruk (hoog)
 • Allergieën
 • Darmklachten
 • Love hendels
 • Vruchtbaarheidsproblemen / moeite met zwanger raken
 • Zwangerschapsproblemen / miskramen

Volgende week, deel 2 hoe breng je je hormonen in balans