Blog

Over gezondheid & hormonen

𝐖𝐚𝐭 𝐚𝐥𝐬 𝐣𝐞 𝐡𝐨𝐫𝐦𝐨𝐧𝐞𝐧 𝐮𝐢𝐭 𝐛𝐚𝐥𝐚𝐧𝐬 𝐳𝐢𝐣𝐧?

Kom hormonaal in balans

Je hebt hoofdpijn, migraine, rugpijn, vermoeidheid, minder zin in seks, stemmingswisselingen, depressiviteit, prikkelbaarheid en/of slaapproblemen. Bij bijna alle vrouwen die klachten ervaren hebben een disbalans in de hormonen.
 
Met een hormonale analyse kom je erachter hoe jouw lichaam ervoor staat. Heb jij tekorten, en welke dan? Staat je lichaam in standje overleven? En wat kan jij doen om je lichaam en jouw hormonen weer in balans te krijgen?
 
Boek een hormonale analyse nu van € 97,- voor € 67,-
☑️ Gesprek op basis van de Reset je Hormonen vragenlijst.
☑️ Verslag met oorzaken en oplossingen.
 
Of boek een Hormonale Analyse inclusief bloedtest celgezondheid voor € 147,-
☑️ Bloedtest celgezondheid t.w.v. € 119,-
☑️ Gesprek om de bloeduitslag te bespreken.
☑️ Korte samenvatting van het gesprek en de adviezen in een rapport.

Plan je kennismakingsgesprek

Gratis

Plan een gratis telefonisch gesprek van ongeveer 30 minuten. In dit gesprek kan jij jouw wensen en doelen aangeven. Aan de hand van dit gesprek vertel ik of ik jou kan helpen, zo ja moet er tussen ons ook wel een match zijn, het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt. Is de match er dan gaan we aan de slag zodra JIJ hieraan toe bent.

Synthetische Oxytocine

Mijn verhaal

In mijn posts lees je veel over de mogelijke oorzaken van een postnatale depressie. Ik heb ook al eens een post gemaakt over synthetische oxytocine. Want synthetische oxytocine wordt met grote regelmaat gebruikt om de baarmoeder samen te laten trekken en dus (soms) met hele nadelige gevolgen. En vergeet ook niet dat ook je kindje dit binnen krijgt.
 
Vandaag wil ik mijn eigen persoonlijke verhaal vertellen waarin ik ook oxytocine kreeg om de weeën op te wekken. Maar ook wat er allemaal mis ging en waardoor uiteindelijk alle puzzelstukjes op hun plek vielen.
 
Ik weet het nog goed. Op donderdagavond laat braken mijn vliezen. Wauw wat spannend, het gaat nu echt gebeuren! Op vrijdag nog geen weeën, ik moest even langs bij de verloskundige om te kijken of alles goed ging met de baby. Nou, hij had het nog lekker naar zijn zin bij mij hoor. Als je vandaag of vannacht niet gaat bevallen zal je zaterdag worden ingeleid in het ziekenhuis.
 
Zaterdag was er natuurlijk nog niets aan de hand, dus ik werd ingeleid met synthetische oxytocine via een infuus. Ik wist 17 jaar geleden natuurlijk nog niets van dat en wat het met je kon doen. De weeën kwamen al gauw op gang, maar ook raakte ik een beetje van de wereld en ging gek doen. Ja, zei de verloskundige, dit kan komen door het spul waarmee ze is ingeleid, heel normaal, dat gebeurt weleens.
 
Uiteindelijk ging het voor een eerste kindje allemaal super snel (ook door de oxytocine), binnen 6 uurtjes had ik mijn zoon op mijn armen.
Wel werd ik ingeknipt en werd hij met de vacuüm gehaald. De gynaecoloog trok daarna de “tijdelijke woning” van mijn kindje eruit en keek ernaar, zag er wel compleet uit. Ik moest nog worden gehecht en de gynaecoloog vond dat hij mij wel kon hechten tussen de naweeën door. Je voelt er niets van zei hij nog Nou, ik voelde het wel en heb hem verrot gescholden, ik zou het normaal nooit zo doen, maar ik was nog wel onder invloed van de oxytocine.
 
Na een paar dagen werd ik ziek en kreeg ik kraamkoorts. Er zat nog zoveel troep in mijn baarmoeder en dat ging ontsteken. Ik moest meteen naar het ziekenhuis en kreeg daar antibiotica via het infuus. De koorts moest eerst zakken voordat ze mij konden curriteren. De volgende dag werd dit gedaan en ik knapte in no time op, toch moest ik nog wel 7 dagen blijven.
 
Daarna kwam natuurlijk die ellendige postnatale depressie, en dat was niet zo gek. Nu 17 jaar later zijn alle puzzelstukjes op hun plek gevallen. Ik was al angstig tijdens de zwangerschap en had dus veel stress. Een prenatale depressie werd nooit herkend en daar is ook nooit door de verloskundige over gesproken, je moet alleen wat relaxter zijn en niet zo bang, alles is goed. Ik had nog nooit een goede omega-3 gebruikt, dus ook niet in mijn zwangerschap. Een vetzurentekort in mijn hersenen is ook zeer waarschijnlijk aan de orde geweest. Ook gebruikte ik geen vitamine en mineralen supplementen. Ik at gewoon mijn groente, aardappelen en vlees en at geen fruit, dus wellicht ook een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen. Uiteindelijk werd ik dus ook nog ingeleid met de synthetische oxytocine, en ik kreeg kraamkoorts.
Dus eigenlijk alle mogelijke oorzaken voor een postnatale depressie die zijn langsgekomen in de 9 maanden (behalve een schildklierontsteking, maar ja, wie weet had ik dat ook nog wel?).
 
Alle puzzelstukjes vielen op de plek door mijn opleiding Reset je Hormonen Expert, want daardoor ging ik erin duiken en kwam ik erachter wat de mogelijke oorzaken van een prenatale en postnatale depressie kunnen zijn. Maar nog belangrijker is dat je puur door je voeding aan te passen ook een postnatale depressie te lijf kan gaan en dat je echt niet altijd een pilletje nodig hebt. Want door te kijken naar waar de oorzaak ligt kan je echt gericht te werk gaan en de oorzaak bij de kern aanpakken!
Maar je kan ook de kans op een pre- en postnatale depressie verkleinen door al ruim voor je zwangerschap bepaalde dingen goed aan te pakken en je reserves opbouwen.
 
Heb jij een pre- of postnatale depressie en wil je dit op natuurlijke wijze aanpakken? Neem dan contact met me op, dan kijken we samen of ik jou kan helpen. Ook als je zwanger wilt worden en je je lichaam goed wilt voorbereiden, en je kindje en jezelf een goede gezonde boost wilt geven kan je bij mij terecht.
 
📧 mirella@mirellaklanke.nl
☎️ 0618603318

Voeding, Hormonen & Postnatale Depressie (deel 2)

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die een postnatale depressie hebben, een verlaagd DHA gehalte hebben.

Deze week wil ik jullie meer vertellen over voeding en de rol van een postnatale depressie. Er zijn namelijk ook veel studies die het verband laten zien tussen voeding en depressie.

Een gezonde leefstijl kan de symptomen van een postnatale depressie aanzienlijk verminderen. Een tekort aan voedingstoffen verhoogt de kans op het ontwikkelen van een postnatale depressie.

Omega-3
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die een postnatale depressie hebben, een verlaagd DHA gehalte hebben.
 
In het derde trimester van de zwangerschap verdrievoudigt de hersenen van de baby. Wanneer er via voeding niet voldoende DHA is, zal de DHA van de moeder worden gebruikt en dit leidt tot een tekort aan DHA bij de moeder. Wanneer de moeder onvoldoende DHA binnenkrijgt via de voeding, dan kan zij de helft van haar eigen voorraad DHA (of er nu genoeg is of niet) verliezen aan de baby. De aanvulling van dit tekort na de bevalling kan wel tot 26 weken duren.
 
Het is dus echt van groot belang om al ruim voor de zwangerschap aan een hoogwaardige omega te beginnen met een hoge DHA.
 
Tekort aan mineralen
Tijdens je bevalling kan je veel bloed verliezen. Hierbij verlies je veel aan mineralen als ijzer, calcium, zink en magnesium. Heb je na een bevalling last van duizelingen, vermoeidheid, mindere eetlust, last van misselijkheid? Laat dan zeker de waarden even controleren bij je huisarts.
 
Vitamine D
Tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding verbruikt je lichaam extra veel vitamine D voor de groei van je baby. Vitamine D is belangrijk voor de aanmaak van de botten, schedel, tandglazuur en ontwikkeling van zenuwstelsel en afweersysteem van jou als moeder en je baby. In Nederland heeft een groot gedeelte van de mensen een tekort aan vitamine D. Het is verstandig om dit tijdens en na je zwangerschap als supplement toe te voegen, ook in de zomermaanden.
 
Uit studies is gebleken dat, als je vitamine D-suppletie toevoegt tijdens je zwangerschap, je een verminderd risico hebt op een depressie tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Er is steeds meer bewijs dat vitamine D van invloed is op de werking van serotonine (gelukshormoon) in de hersenen.
 
Magnesium
Magnesium is naast omega-3 en vitamine D ook iets wat veel mensen tekort komen. Magnesium helpt onder andere bij het aanmaken van bepaalde hormonen in het lichaam, waaronder oestrogeen, progesteron en testosteron. In tegenstelling tot omega-3 en vitamine D kan je magnesium uit meerdere soorten voeding halen zoals pure chocolade, avocado’s, noten, peulvruchten, donkere bladgroenten etc.
 
Een magnesiumtekort aan het mineraal kan leiden tot verschillende psychische klachten, waaronder een depressie
 
** Met voeding en supplementen kom je een heel eind, maar kun je natuurlijk niet alles verhelpen. Ook voldoende slaap, beperking van stress, beweging en frisse lucht zijn van groot belang.
 
📧 mirella@mirellaklanke.nl
☎️ 0618603318

 

Voeding, Hormonen & Postnatale Depressie (deel 1)

Wist jij dat voeding een grote invloed invloed heeft op onze hormoonbalans?

Je baby is geboren en iedereen is blij, maar jij als kersverse mama bent alles behalve blij en zit niet op die welbekende roze wolk. Je voelt je somber, angstig, neerslachtig en je bent prikkelbaar.

Een postnatale depressie. Jaarlijks krijgen hier duizenden vrouwen mee te maken. Dit heeft met verschillende zaken te maken, deze week de welbekende “het zijn je hormonen” verhaal

Hormonen tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap gebeurt er veel met je lichaam. De hoeveelheid hormonen stijgt waardoor de verhoudingen uit balans raken en dit zorgt voor schommelingen.
 
Als eerste krijg je te maken met het hormoon HCG (humaan choriongonadotrofine) Dit is het hormoon dat wordt gemeten bij je zwangerschapstest. Dit hormoon zorgt ook voor de misselijkheid, vermoeidheid, duizelingen en je stemmingswisselingen.
 
Je oestrogeen gaat stijgen. Dit hormoon zorgt voor de groei van je borsten door de groei van je bloedvaten en de melkklieren te stimuleren. Ook stimuleert dit hormoon de groei van je baarmoeder.
 
Dan stijgt ook nog eens de progesteron en daar is de welbekende zwangerschaps “dementie”. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hersenen wat verslappen! Progesteron zorgt er ook voor dat het samentrekken van je baarmoeder wordt voorkomen. Tegen het einde van je zwangerschap neemt dit hormoon af zodat de weeën op gang kunnen komen.
 
En dan het heerlijke knuffelhormoon oxytocine, deze zorgt ervoor dat de stress beperkt blijft.
 
Ongeveer 24 uur NA de bevalling zakken al deze hormonen in sneltreinvaart naar beneden en door deze snelle daling krijgen we de bekende kraamtranen.
 
De hormonen progesteron en oestrogeen spelen een belangrijke rol in de werking van het centraal zenuwstelsel in je hersenen en staan in relatie met de neurotransmitter serotonine. Serotonine is een van de belangrijkste gelukshormonen dat je blij en gelukkig maakt. Mits er voldoende van wordt aangemaakt natuurlijk. Naast dat serotonine een gelukshormoon is, heeft het ook nog andere functies zoals slaap, emotie, geheugen, libido en eetlust. Je ziet al slaap, en dat is iets wat iedere nieuwe ouder tekort heeft. Door het slaapgebrek zakt ook het serotoninegehalte in de hersenen. Er zijn nog meer redenen wat het serotoninegehalte doet zakken, zoals stress, toxische stoffen en je voedingspatroon (en hier ga ik later nog op in).
 
Er komen nog meer hormonen om de hoek kijken tijdens je zwangerschap, maar ik heb er nu 5 uitgehaald en uitgelegd. Je weet nu een beetje wat er gebeurt met je hormonen tijdens en na de zwangerschap.
 
Zwanger worden, het is zo normaal en het gebeurt zoveel. Mijn advies is: bereid je echt goed voor op een zwangerschap want er gebeurt zoveel in het lichaam.
 
Meer weten en/of eens sparren over jouw zwangerschapswens, postnatale depressie in relatie tot voeding en supplementen?
 
📧 mirella@mirellaklanke.nl
☎️ 0618603318
 
 

Indie Cafe

Previous Events

Maecenas id vitae  est non sapien consectetur sagittis facilisis vel ante. Quisque vitae tellus eget massa pellentesque sagittis .