Selecteer een pagina

Mirella Klanke heeft een levensmissie om vrouwen bewust te laten worden hoe belangrijk het is om ruim voor de zwangerschap aan je gezondheid te werken. Ze is bedenker van SH!T wat niemand je vertelt over gezond zwanger worden,  SH!T ik heb een pre- en postnatale depressie. En samen met de Reset je Hormonen coaches door het hele land helpt ze vrouwen met een hormonale disbalans zoals overgangsklachten, burn-out, stress, PCOS, PMS, etc…

Na mijn bevalling 18 jaar geleden kreeg ik kraamkoorts. Op dat moment ging alles langs mij heen door de hoge koorts. Een paar weken later kwam de eerst paniekaanval en ik wist niet wat mij overkwam. Na mijn huwelijk, 2 maanden na de bevalling, werden de paniekaanvallen steeds erger. Ik durfde ook niet meer naar buiten, dus ik ging met lood in mijn schoenen naar de huisarts. Een postnatale depressie was de conclusie. Ik kreeg anti depressiva en moest naar de psycholoog. Die anti depressiva was echt verschrikkelijk: de volgende dag was ik aan het overgeven, ik was slap en ik kon mijn zoon niet vasthouden, slappe armen en volledig in paniek. “Die troep neem ik nooit meer!” riep ik. Maar ik moest wel en van de Xeroxat ging ik naar de Prozac, langzaam opbouwen en met hulp van het RIAGG, waar ik mij niet op mijn gemak voelde, op naar een andere psychiater, weer het verhaal opnieuw vertellen.  wat voelde ik me verschrikkelijk! Ik heb vele psychiaters gehad wat allemaal niet hielp.

Ik durfde dus niet naar buiten, maar ik moest. Ik heb een kind op de wereld gezet en die mag ik dat allemaal niet ontnemen.

Ik verplichte mijzelf en met een verwilderd hoofd vloog ik door de straten heen om boodschappen te doen. Gelukkig kwam toen net de zelfscan bij de AH, dus vloog ik als een idioot door de AH heen met de zelfscan om weer zo snel mogelijk naar huis te rennen.

Ik werd vergeetachtig. Jemig, hoe vaak ik niet eten heb klaargezet en het gas al aandeed, om vervolgens in paniek te zijn omdat ik gas rook. Gelukkig rook ik niet, anders waren we de lucht ingegaan. Ik heb nu dan ook een inductiekookplaat, die hebben we puur vanwege die situatie genomen.

Waar veel moeder hun kind afstoten trok ik hem juist erg naar mij toe. Ik was vreselijk bang om dood te gaan, want als ik dood zou gaan zou hij op een gegeven moment juist een andere moeder krijgen. En hij gaat haar mama noemen, hij zal mij niet kennen, maar IK ben zijn moeder!

Toen ik zwanger was werd mij alleen verteld aan de foliumzuur te gaan (en dat was ik al, want ik wist dat dat belangrijk was). Ik kreeg ook een brief mee met wat ik beter kon laten staan qua voeding.

Mij werd niet verteld hoe belangrijk voeding en leefstijl was.
Een mogelijke oorzaak van een postnatale depressie is early lifestress maar ook verstoorde hormoonbalans en een verstoorde vitamine- en mineralenbalans Veel vrouwen met prenatale depressie of een postnatale depressie kampen met tekorten aan essentiële voedingsstoffen.
Omdat ik nu weet hoe ontzettend belangrijk voedingsstoffen, de juiste suppletie, leefstijl en ontspanning is, leer ik vrouwen wat ik zelf graag had willen weten tijdens mijn eerste zwangerschap.